Tiderna förändras och vi med dem

Fan vad stel man blivit, man måste ner på knä för att plocka hundskit i hundgården. Ja det är tur att man inte är så borta att man inte förstår den biten.

Nyss kommit från lunchen och tagit en titt på datorn och likaså taxsidan, det gör att gubben Sahlberg härsknar till.
I taxen stog de nya godkända domarna på utställningssidan. De  var inte ens jägare, påstods att en varit med vid lådträning vid ett konstgryt.

Ännu argare blev jag när jag slog på datorn, vid utställningen i Hässleholm hade domarkritiken skrivits på ett språk som var för mig svårare att förstå än det skånska språket.
I och för sig var det nog bara 3 till 4 hundar med drevmeriter, resten av hundarna hade bara klarat blodprov (viltspår).

Men fan, jag känner att läppen darrar och plötsligt strömmar tårarna i strida strömmar, gubben Sahlberg gråter rejält över cirkusen, inte minst vad gäller vår regelbok och tolkningarna.

Nu kommer en ny regeltolkning som skrämmer mig. Att lägga ihop rådjur- hare- hjort och räv. Två olika tillåtna drevvilt, allt för att hunden ska få sin etta genom 2x45 minuter.

Att två klara andrapris kan bli en etta borde vara en orimlighet!

Den hund som som inte klarar sin drevtimme är tveklöst inte värd ett förstapris. Vilken tax vill vi ha i framtiden? Den som väljer kortdrivare (taxar som inte klarar timmen) borde väl välja andra raser. Man kan tro att vi är inne på förskolan - det gäller ju för fasen jakthundar!

Hur kunde det bli så här? Vi får nog be till högre makter att valberedningen ser till att få in någon med jaktlig erfarenhet som kan sätta ner foten så att vi från allmogen kan få en fingervisning hur vi ska avla i framtiden.

Ingvar Sahlberg, Torbax kennel