Korthårsgruppens nye ordförande Svante Birath presenterar sig

Vem är Svante Birath?

Jag blir 50 år i år. Bosatt i Uppsala. Har två döttrar, 24 och 17 år. Jobbar som projektledare i byggbranchen i Stockholmsområdet. Har många intressen bla. jakt och flugfiske. Jag åker gärna på fiskeresor till lappland och har varit i Ryssland och jagat björn och älg. Jag har bokat en jaktresa till sydafrika i höst som en 50-års present till mig själv. Gillar äventyret och spänning som resor och jakten ger mig.

 

Jag blev tillfrågad om jag ville bli ordförande i Korthårsgruppen. Jag har varit verksam i Korthårsgruppen tidigare som vice ordförande och jobbat i redaktionsgruppen och tar nu utmaningen som ny ordförande.

Jag skaffade min första korthårstax 1996, min kompis Johan Brusell hade köpt en tik av Tommy Jacobsen, jag blev förtjust och ville ha en egen. Det jag fastnade för var sättet hon jagade, tätskällig och spårnoga vilket fick rådjuren att bukta samt skärpan som möjliggjorde att använda taxen i gryt.

 

Jag har alltid tävlat med mina hundar. Drevprov, gryt och viltspår. När det gäller utställning så är det ingen verksamhet jag bedrivit i större omfattning då jag nöjt mig med en 2:a, då det räcker för jaktchampionatet. Kan kanske bero på att jag inte haft någon tax som haft de "riktiga" exteriöra anlagen :-)

 

Det som jag tycker är viktigt för Korthårsgruppen är att försöka bredda avelsbasen. Med det menar jag att vi har en för stor användning av vissa hanar. Jag uppmanar tikägare som har funderingar på para sin tik att våga använda hanar med udda linjer vilket möjliggör av vi breddar avelsbasen. Nu är det väldigt trångt för vissa linjer.

 

När det gäller framtiden så är jag väldigt orolig. Den rådande rovdjurspolitiken får många att tveka att skaffa tax. Jag har själv stått vid ett vägskäl om jag ska skaffa mig en ny tax. Jag har själv haft tankar på att skaffa en hund som jag kan använda vid gris och älgjakt men har nu bestämt mig att det är trots allt en tax jag vill ha.

Det är ju jakterna då det buktar snävt och taxskallet klingar i skogen som jag älskar.

 

De nya förslaget om ändringarna av drevprovsreglerna känner jag en del tveksamheter om. Det som gör mig mest bekymrad är att vi inte kan samköra historiska data med det nya som kommer. Hade det inte varit bättre att vi fortsatt med de gamla reglerna, infört de förändringar SKK krävt och eventuellt gjort små förändringar. Vi skulle då kunna använda de data-verktyg som finns, samköra gammalt data och vi erhåller hållbara regler över tid, som trots allt både uppfödare och domarkår känner igen sig i. Föreläsningen på korthårsgruppens årsmöte i mars om de nya drevprovsreglerna gav mig en tankeställare då det framkom att vi inte kan använda av oss av den gamla statistiken. Är det så tror jag att vi är fel ute.

 

Vi beslutade på årsmötet att fortsätta med katalogen och höstlövet, men det krävs att fler engagerar sig och bidrar med material. Lite som stort, en bild från jakten eller på taxen kan räcka. Gärna med några rader om motivet.

Jag uppmanar er alla i gruppen att bidra med material för en levande och intressant tidning, det är viktigt!

 

Ta gärna kontakt med mig om ni har åsikter och idéer om Korthårsgruppens arbete för att vi ska få ett fortsatt gediget arbete för den jagande korthårtaxen.

Jägarhälsningar, Svante