Jaktens baksida


Idag snurrar mycket i mitt huvud som jägare, taxägare och inte minst som uppfödare.

Började nog tillsammans med min hustru att ställa ut hund i slutet av 70 talet och då var det Schäfer. Snart tog det slut med bruksintresset och jakten tog överhand. Vi skaffade vår första Tax 1986 och hon ställdes ut första gången i A Johans bilhall i Vänersborg, domare var Rolf Johansson som även var jägare!

På senare år har vi dragit ner kraftigt på utställningsverksamheten i kenneln, en av anledningarna är att det snart inte finns en enda jägare som är utställningsdomare.

Nu i år hade vi fått en liten nytändning och tänkte att vi kan ju inte bara sitta hemma och klaga, på hur dåligt med jakthundar det kommer till utställningarna. Utan måste själva gå före som ett gott exempel med att visa upp lite drevtax. Det är annars varelser de nästan skrämt bort helt från SVTK,s utställningar.

2013-05-29 lämnade jag in via nätet min anmälan till Skaraborgs taxklubbs sommarutställning, betalade in 500:- samtidigt (sista anmälan 5/6). Med det var allt väl. Tiden gick och inget PM kom så 3 dagar innan utställningen ringer jag och undrar. Förstod att de hade strul och jag skulle enbart ha en hund fast 2 var anmälda. Inget problem fick jag till svar, allt är i ordning och vi skall kontrollera en gång till. Dagen efter har jag ett PM via E post.

Utställningsdagen är min hustru och jag i god tid till, för vi skulle även ha 4 valpköpare på plats med anmälda hundar. Jag går in till sekretariatet och får ut mina vad jag trodde nummerlappar. En nr 17 till junioren och en 23 till Championtiken. Vi hade även hundar så det räckte till både avel och uppfödare. De nummerlapparna antog jag delades ut vid ringen om behov uppstod. Köpte även en katalog som inte blev så väl studerad, vi hade ju flera som skulle pratas med.

Såg vid vår sida en annan ägare som hade en hund 12B som inte fanns med i katalogen, ja ja fel kan det ju alltid bli tänkte jag. I det PM jag fick skulle domaren döma samtliga hundar men så blev det inte. Man lyfte bort ett gäng med valpar och hoppade fram 8 hundar så det var KN på banan 0900. En ägare som var lite sen kom alldeles till inrop. Hon hade räknat med en 15, 20 minuters respit men icke. Nåja hon hann ju trots allt med.

Så gick hanar och fram till jaktklass tikar utan strul och allt väl. Då var det dags att värma upp vår nummer två vi hade med, slänger ett öga i katalogen och upptäcker till min förfäran att det fanns ingen Championtik med i katalogen, hon stod enbart med som avelsdjur. Rusar givetvis fram och påpekar att det blivit ett fel och det fanns behov att stoppa bedömningen tills felet blivit utrett. Även det kunde rättas till, jag fick en lapp med Nr23A! Tiken blev BIR och en uppfödargrupp vi samlade fick HP..

Nu trodde jag i min enfald att inget mer kunde strula men vad fel jag hade!

När strävhåren hanar var färdiga och bästa hane skulle premieras blev det ett stort rabalder strax framför där vi satt. VEM är berättigad till CERTET. Dum som jag var kunde jag inte stillatigande sitta, och inte bry mig utan gick fram och påpekade vad det står i Utställnings och Championatsreglerna.(inklippt här under)

>Certifikat

Certifikat utdelas alltid i bästa hanhunds-/tikklass till bästa hund som uppfyller krav på

provmerit. Kravet på provmerit är detsamma som kravet för deltagande i jaktklass och

gäller även vid utdelande av reservcertifikat.<

Skulle nog aldrig brytt mej för det har inget med jaktlust att göra ändå. Efter en stund kom man ut från sekretariatet med ett tillägg till reglerna som vanliga dödliga inte kan hitta eller söka fram, var själv inne på nätet och hämtade den bilagda texten ur reglerna här ovan. Där stod inte en rad om tillägget!.

Nu blev det trots allt lite tid att umgås, vi bad givetvis våra valpköpare att stanna kvar till sluttävlingen för då skulle vi konkurera om bästa uppfödargrupp. Sedan till slut brukar man avsluta med BIS och övriga prisutdelningar av vandringspris.

Sluttävlingen kom och vår uppfödargrupp blev inte inropade utan det blev direkt BIS vilket jag åter måste i fråga sätta som utställare till ringsekreteraren. SN gruppen som van åkte hem och vi var tvungna att be våra valpköpare om URSÄKT för att vi lurat kvar dem.

Nu trodde vi att det inte kunde bli mer strul, nä då mer blev det.!!

BISET blev som förväntat, domaren var ju ingen jägare så hon i vana trogen premierade givetvis samtliga av pytte-varianter. Min tik av ädelt drevblod ägnades inte ett ögonkast.

Där kunde det stannat men när utställningen var över kommer en funktionär springande med ett vandringspris som skulle delas ut till den hund med högst jaktmerit (drev eller gryt) i BIS finalen.

Vid det här laget var vi inte på särdeles gott humör och skämdes framförallt inför våra valpköpare. Vad skall de tro om vår kära Taxklubb?.

Varför kommer inte våra medlemmar som är jägare, till våra utställningar? Varför finns det inga utställningsdomare som själva tagit fram en riktig jakt champion?

Varför ser vi nästan inte en enda tax med jaktchampionat på utställning?

·     En urklipps punkt från PMet. 
>Sist – men inte minst – ta med ditt allra bästa humör! Vi lovar å vår sida att göra vårt bästa för att du ska trivas och få en bra utställning.  <

Vad var värdet i de fina orden!.

Jag börjar se ett antal ämnen att lämna in motioner om till nästa TF, men det förutsätter givetvis att fler är villiga att reagera annars är TAXEN snart enbart en sällskapsras!

Min förhoppning är givetvis att fler vill trakassera utställningseliten med våra jakthundar och anmäla till utställning!. Taxens karaktär kommer trots allt från dennes jaktegenskap.

Tommy Jacobsen

Kennel Askmaden.