Årsmötet 2017

Korthårsgruppens årsmöte hölls traditionsenligt på Ånnaboda utanför Örebro, i år lite tidigare än vanligt, nämligen helgen 24-26 mars.

Helgen inleddes med gemensam grillkväll på fredagen, vid den fina paviljongen nere vid tjärnen. Det var ett lyckat initiativ, så det kanske blir ett återkommande inslag! 
 
Lördagen började med utställningsträning som förberedelse för den inofficiella utställningen. Domare för dagen var Carl-Gunnar Stafberg, som hade 31 hundar att bedöma. Korthårsgruppen vill tacka Carl-Gunnar för trevligt bemötande av både hundar och människor, som bidrog till att göra utställningen till en positiv upplevelse för alla. När dammet hade lagt sig efter alla vänstervarv stod Askmadens Isabell med ägare Tommy Jacobsen som Best In Show och bästa tik, Robby vom Hof Härter med ägare Björn Johansson blev BIS 2 och bästa hanhund. Robby är far till Isabell.
 
Själva årsmötet började efter lunch, och 34 medlemmar närvarade. Denna helg lockar korthårs-vänner från hela landet. Allt från Kalix, Norrbotten i norr till Broby, Skåne i söder. Det är extra kul att verksamheten i våra grannländer fungerar så bra. Vi hade besök från Svelvik, Norge i väst och Jakobstad, Finland i öst. Som Inari Kuisma, Jakobstad sa, ”det finns ingen annan utställning i Norden där jag kan se så många potentiella täck-hundar till mina tikar som på denna”. 
 
Årsmötet förlöpte väl med många intressanta diskussioner. Ordförande för årsmötet var Ulf Granström och sekreterare var Anna Månsson. Styrelsen för 2017 ser ut som följer: Ida Sörensen, (ordförande), Jonas Hållén (vice ordförande), Anna Månsson (sekreterare), Malin Airaksinen (kassör), Kristoffer Nohrborg, Svante Birath och Kimmo Airaksinen. 
 
Efter årsmötet höll Johan Sonesson, tysk jaktterrierklubb, en inspirerande föreläsning om avelsstrategier för tysk jaktterrier. Rasen tysk jaktterrier är lika stor som korthårtig normalstor tax, men skiljer sig en del från oss. Johan pratade även om tyska jaktprov för tysk jaktterrier och för tax.
 
Sist på dagen höll veterinär Eva von Celsing en mycket uppskattad föreläsning om fallgropar, defekter och skador som kan drabba uppfödare och hundar. Frågorna var många, de utmärkta svaren likaså. 
 
På kvällen var det dags för gemensam middag, med utdelning av priser. Till nya hedersmedlemmar utsågs Ulf Granström och Tommy Jacobsen som även förärades med varsin keramiktax och blommor. Avgående styrelsemedlemmarna Maria Johansson, Ing-Marie Wedmark och Hans Johansson uppmärksammades och avtackades.  
 
Vandringspriset Korthårshornet för bästa allroundtax 2016 delades ut till Jaktgillets Axe med ägare Henric Linge, Värends Nöbbele. 
Pelles vandringspris till korthårsuppfödare gick till Dan Nilsson, Gånedalens kennel, som tyvärr inte var på plats för att ta emot priset. 
Hilde Knutsen Svelvik, Norge, delade även ut ett specialpris till Mina Persson, Forsa, för hennes tax-engagemang. 
 
Söndagen innehöll hanhundsvisning där hanhundsägare fick möjlighet att presentera sin hund och dennes stamtavla och meriter, under ledning av Johan Axelsson och Niklas Karlsson.  
 
Ännu en trevlig årsmöteshelg med Korthårsgruppen, det som slår mig är sammanhållningen, hjälpsamheten och glädjen över egna och andras framgångar. 
Gunnar Lindholm, Sävsjöns kennel, som tittade förbi för att se på den inofficiella utställningen uttryckte det på ett bra sätt: ”Det är så roligt att se att Korthårsgruppen arbetar gemensamt för den jagande korthårstaxen”. 
 
Stort tack till alla funktionärer som gör denna helg möjlig. Ingen nämnd, ingen glömd! 
 
Ida Sörensen, ordförande i Korthårsgruppen