Att köpa valp

När man står i begrepp att köpa valp så är en del viktiga saker att tänka på som blivande hundägare. Det finns ett antal överväganden som man måste göra. Här kommer det som jag som uppfödare och valpköpare tycker är det viktigaste.

Vilken ras?
Valet av ras är både mycket viktigt och högst personligt. Men eftersom Du har gått in på Korthårsgruppens hemsida, så antar vi att Du redan har bestämt Dig för att köpa en korthårstax.

Vilken uppfödare ska Du välja?
Ta gärna kontakt med någon av Korthårsgruppens valphänvisare som kan förmedla kontakter med seriösa uppfödare och oftast vet vilka kullar som är på gång på det lokala planet.
Du ska välja en uppfödare som Du får förtroende för. Om Du inte känner förtroende för uppfödaren, välj någon annan uppfödare.
De flesta uppfödare har idag en egen hemsida där de redovisar hundarnas meriter, hur det gått för tidigare valpkullar m m. På Korthårsgruppens hemsida >www.kortharsgruppen.org<; finns förteckningar över uppfödare och deras hemsidor.
Det är också viktigt med förtroende för uppfödaren med tanke på ev. problem och om Du behöver få råd och tips i olika saker.

När valpen har kommit hem
Du bör redan innan valpen kommer hem, ha bestämt vilka grundregler som ska gälla, t ex var den ska sova (själv brukar jag ha valpen i en bur bredvid min säng, då är det lätt att sticka ner handen och ev. prata lite med den, om den blir orolig)
Plocka gärna undan saker Du är rädd om, annars blir det mycket NEJ, FY och LÅT BLI. Valpen måste visserligen lära sig att uppföra sig och får inte göra vad som helst, men det är MYCKET VIKTIGT att den första tiden blir så POSITIV som möjligt.

När Du sedan ska ha med valpen i bilen, så rekommenderar jag att Du har en bur (endera en speciell bur anpassad för bilen eller en bur som Du även kan ha inne), det är både en säkerhetsåtgärd för valpen och den blir också tryggare i buren, än om den får vistas fritt i bilen. Om Du dessutom gör så att Du låter buren vara inne med öppen dörr, så att valpen kan använda den när den själv vill, så blir det en liten lya för valpen. Det är också bra med tanke på att Du kanske kommer att övernatta någon annanstans med valpen, har den lärt sig att vara i bur, så har den alltid sin egen lya med sig.

Har Du barn är det viktigt att Du redan från början talar om att valpen inte är någon leksak eller gosedjur. När valpen går undan och vill sova eller vara ifred så SKA detta RESPEKTERAS. En valp som sover får ALDRIG störas. Även nu kan buren vara bra, man kan lära barnen att när valpen går in i sin bur då ska den få vara i fred.
Uppfödaren ska kunna informera Dig om de ev. problem/sjukdomar som rasen har, föräldradjurens meriter, föräldradjurens ev. problem/sjukdomar, kullens inavelsgrad m m.
När valpen hämtas
En valp får inte levereras före 8 (åtta) veckors ålder. När valpen levereras ska följande dokument finnas med
1. Registreringsbevis
2. Veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än 7 (sju) dagar
3. Köpeavtal (enligt SKK:s regler)
Valpen ska också vara ID märkt (endera tatuering i vänstra örat eller microchipsmärkning), avmaskad och vaccinerad. Du bör också få med skriftlig information om utfordringsrutiner och vilket hundfoder uppfödaren har gett valpen, samt vilket avmaskningsmedel som Du bör använda och när valpen ska avmaskas nästa gång.
När Du reser hem med Din valp, ha den gärna i knät på pläden, så att den känner trygghet. De flesta uppfödare brukar lämna med en liten pläd eller filt som har legat tillsammans med valparna och tiken under en tid så att den har lite lukt med sig, detta ger också trygghet. Tänk också på att Du bör ha skaffat ett halsband och ett koppel, Du måste ju rasta valpen efter vägen. Ett vanligt läderhalsband med knäppe (inget halvstryp eller stryp) och ett tunt, smidigt läderkoppel.

Tänk också på att inte motionera valpen för mycket. Den ska visserligen få röra på sig, men helst ska den vara fri och själv kunna bestämma när den blir trött och behöver vila. ALLTSÅ inga långa koppelpromenader. Men däremot ska den ju så snart som möjligt lära sig att gå i koppel, det gör man enklast genom att den får gå omkring med halsband och kopplet hängande, så att den vänjer sig. Sedan när man håller i kopplet försöker man gå dit valpen själv vill gå, så att den inte upplever det som att den sitter fast.
Tänk också på att det är viktigt att valpen socialiseras och får miljöträning, gå gärna en valpkurs hos någon duktig instruktör. Detta är ett utmärkt sätt för valpen att träffa andra hundar och andra människor.

När det gäller injagning, spårträning eller utställningsträning av Din hund, bör Du kunna få goda råd av uppfödaren. Du kan säkert vända Dig till någon i den lokala taxklubben eller någon i Korthårsgruppen för att få råd om dessa saker.

Korthårsgruppens Avelskommitte.
(Ursprunglig text) Lena Johansson
Skogsdrevets Kennel
Valphänvisare
Sammankallande:
​​​Johan Axelsson
Tel: 0709-50 00 42
Linköping
taxjohan@live.se
 
Niklas Karlsson
Tel: 0708-1539 97
Strömstad
Hagabergskog@yahoo.se

Maria Johansson
Tel: 0174-10793, 070 6352105
Alunda
gm.johansson1958@gmail.com

Åke Svensson
Tel: 0472-14915
Alvesta
raglantan.tax@tele2.se

Torbjörn Norrlund
Tel: 070 548 67 63
Orrviken
torbjorn.norrlund@one.se

Norge:
Raymond Bråten
Båstad
Tel: +47 69 82 84 99, +047 92 80 87 41
raymond@kennel-kokopelli.com
 
Finland:
Pontus Häggblom
Tel:+358 50 5939180
Jakobstad Finland
Pontus.haggblom@gmail.com