DREV SM FÖR TAX 2012

Upplands Taxklubb (UTK) hade fått uppdraget av Svenska Taxklubben (SvTK) att arrangera klubbens femtonde Drev-SM. Samling och huvudförläggning var Gimo i norra Uppland. Dit anlände 20 förväntansfulla drevtaxägare vid lunchtid dagen före provet som började måndag den 5 november med gemensam start klockan åtta. Fördelningen taxar; 13 strävhår och sju korthår.

 

SM-vinnaren 2010 och 2011, Källstigens Garbo hade anmält att komma för att försöka vinna en tredje gång. Tyvärr var ägaren, Stig Larsson från Halland, tvungen att avanmäla Garbo i sista stund. Hade varit synnerligen intressant om Garbo skulle bli den första taxen att vinna tre SM-titlar. Det är bara två taxar som dubblerat; den första var Idaholms Akita; också hon från Halland.

 

SM-general Ronnie Samuelsson och fullmäktige Göran Sjöblom hälsade välkommen till startande ekipage samt 40 drevprovsdomare som skulle nagelfara och bedöma taxarnas prestationer i skogen.

 

Storslam för strävhårstaxarna

När "krutröken" lagt sig och prisutdelningen började, visade det sig att strävhåren tog de tre första platserna. Vinnare med 50 poäng blev veteranen Lennart Strandell med sin unga tik Måsebo Råttan. Lennart är en känd profil och har viss rutin att placera sig högt upp i prislistan under åren på Tax-SM. Vad sägs om SM-vinnare 2004 och två bronsplatser sedan tävlingen började 1998 som han nu krönte med ytterligare en SM-vinst.

 

På silverplats kom Urskullens Grizzly med ägarna Robert & Susann Johansson från ED på 47 poäng. På tredje och välförtjänt bronsplats kom Christina Fürst med sin duktiga tik Pysslas Eja med samma poäng.

 

Korthårens resultat långt ifrån 2011

Fick en inbjudan av UTK att vara med på årets Tax-SM. Ringde omedelbart Stig Larsson och frågade om jag fick följa Källstigens Garbos arbete på anvisad provmark. Han borde ha en god chans att vinna ett tredje SM-guld var min tanke och skulle därmed bli unik i taxsammanhang. Tyvärr började Garbo att "löpa" och dagen före start drog han tillbaka sin anmälan. Jag blev något besviken men verkligheten bestämmer färdriktning.

 

Kollade startlistan vilka korthår som skulle starta och valet föll på Råtax Bibbi Bus; ägare Joakim Hallin, Köpingsvik, Öland och Smålands TK. Bibbi är en ung lovande tik och valet stöttades även av vårt centrala avelsråd Åke Svensson som var där som gästdomare. Jag fick klartecken av Joakim och av de två domarna som lottats att bedöma ekipaget nästa dag.

 

Av de sju korthår som startade blev resultatet tre första pris, två andra pris och två nollor. Bästa korthår blev Vimurs Acke med 46 poäng, ägare Erik Löfstrand, Heby, Bibbi med 43 poäng och Jaktgillets Beretta från Skåne med 42 poäng. Ägaren Lennart Arvebo var nöjd då Beretta klarade sitt förstapris på hare. (För en fullständig prislista gå in på UTK:s hemsida)

 

Med Bibbi och Joakim i skogen

Väckarklockans hemska signal väcker mig allt för tidigt. Efter morgonbestyr är det dags för första frukost och att fixa en skogsmatsäck med te i termos. I god tid före klockan åtta är vi på provmarken och väntar på dagsljuset. Det är ganska dimmigt som kanske dämpar drevskallet funderar Joakim. Några jaktberättelser från domarparet Göran Österberg, UTK och Lennart Andersson, Hallands TK (HTK) och vips så är det provdags men fortfarande ganska dimmigt.

 

Det tar inte lång tid förrän Bibbis väckskall når oss och snart börjar ett härligt drev. Bibbi är en smidig och lätt tik och jag förundras över att hon har ett så hörbart skall. Efter en dryg halvtimme följer vi sakta efter. Tiden går; domarna och Joakim vill nu helst av allt få syn på drevdjuret. Domarna delar upp sig och efter 103 minuter kommer Hallandsdomaren upp på en höjd och vinkar klartecken.

Vi ses och Lennart berättar att Bibbi driver ett ensamt rådjur och låg 40 sekunder efter. Joakim går in i drevet; ett enormt kärr med mycket blankvatten. Stundtals får Bibbi simma för att komma till husse. Kärret förklarar också varför Bibbis klangfulla skall tonade bort då och då.

 

Nytt släpp

Joakim är ivrig att få komma till ett nytt provområde och tillsammans med domarna tas långa benet före. "Det andra släppet brukar sålla agnarna från vetet" sa domaren Lennart Andersson till mig innan de försvann i fjärran. Jag tog mig sakta till samlingsplatsen efter att ha fått en återgångsbeskrivning av Göran som känner marken väl.

 

Klockan 10.10 hör jag Bibbis väckskall som låter lovande men tyvärr inget påstick. Tiden rinner iväg och nästa gång jag hör Bibbi har ytterligare en timme försvunnit av provtiden. Får tiken upp snabbt denna gång så finns möjlighet till en drev som kan ge ett andrapris. Även denna möjlighet rinner ut i sanden och en besviken Joakim återvänder över fältet tillsammans med domarna.

 

Jag bad Joakim berätta lite om sig själv och hur han tränar Bibbi. "Jag jagar ganska mycket men dessemellan är jag ute ensam Bibbi. Jag är polis med skifttjänstgöring och har möjlighet att åka ut till en egen jaktmark. Sätter mig på en ryggsäck och låter henne söka ut i lugn och ro. Skönt att då och då slippa tänka på passkyttar och bara ägna mig åt taxen. Oftast blir det jakt och när Bibbi drivit i 30 till 40 minuter söker jag mig till drevområdet. Då har hon fått djuret att bukta trångt och är det ett lämpligt drevdjur skjuter jag eller kopplar Bibbi" avslutar Joakim vårt samtal.

 

Beröm till UTK för SM-arrangemanget

Att 2012 hitta en anläggning att förlägga drygt 70 personer med middag och frukost samt övernattning är en synnerligen svår uppgift. Dessutom skaffa tillstånd från markägare för drygt 20 någorlunda likvärdiga provmarker är en prestation för sig. Provets fullmäktige, Göran Sjöblom, berättade att UTK planerat SM arrangemanget under drygt ett år. För att ekonomiskt genomföra ett Drev-SM behövs sponsorer som ställer upp. Drygt 20 företag och många kennlar var med och bidrog med värdefulla priser. Jag talade med några domare och hundägare och de gav högsta beröm till UTK för ett perfekt genomfört SM-prov.

 

Drev-SM för tax i Framtiden

Jakten med drivande hund har förändrats radikalt de senaste tre åren. Visserligen har tekniken med GPS gett jägarna nya möjligheter. Dels att få tillbaka sin hund innan jaktdagen är till ända dels hitta hunden vad som än hänt. Så långt är allt gott och väl. Enligt min uppfattning har tekniken tagit över den sanna glädjen att bekymmerslöst jaga med en lös hund i jaktmarken. Jakten har övergått till att följa händelseförloppet i GPS mottagaren.

 

GPS tekniken har kommit för att stanna med tanke på alla faror som våra drivande hundar utsätts för. Det är numera inte bara vägar och svaga isar som ger oss bekymmer. På många jaktmarker finns varg som ser hunden som en inkräktare och utan pardon dödar vargen hunden. På ännu fler håll har vildsvinsstammarna ökat; och kommer att öka; vilket kan innebära skaderisker för hunden. Att hundarna blir skadade vittnar försäljningen av förebyggande hundvästar och förstärkta jaktbyxor till jägarna för att minimera allvarligare skador.

 

Möjligheten att anordna drevprov med krympande marker: förlägga 70 – 80 personer och bedöma så många som 20 hundar samtidigt kommer drastiskt att minska. Jag ventilerade denna fråga med Åke Svensson som hade ett konstruktivt förslag. Nämligen att göra som Svenska Stövarklubben; anordna prov i tre till fem regioner och sända de åtta till tio bästa hundarna till ett drev-SM för tax. En radikal och framsynt tanke.

Enklare administration, klubbar med vargfria områden kan arrangera ett SM- prov och ekonomiskt fördelaktigt är några konkreta idéer. Kanske en motion till Svenska Taxklubben kan innebära att frågan tas upp för en genomgripande diskussion.

 

Ulf Lagerquist

Text och foto


Pejl på snart dags för jakt


Efter drygt fyra timmar får Bibbi en kram av Joakim


Från vänster Göran Österberg UTK, Joakim och Lennart Andersson HTK lyssnar och funderar om de skall närma sig drevet


Domargenomgång med Göran Sjöblom. Domare i förgrunden är Björn Lindblom Kronobergs TK, Carl Söderberg Östsvenska TK och Alf Olsson Bohus-Dals TK


Drev-SM:s fullmäktige Göran Sjöblom inför domargenomgången